HRT – Dukatu i Konzumu u Europskom parlamentu priznanja “Najdonator”

20180522_143602 (2) - Copy

Tvrtkama Dukat i Konzum koje su donirale najviše hrane u prošloj godini, u salonu Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano su dodijeljena priznanja Najdonator, priopćio je ured hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Osnovna ideja Najdonatora je nagraditi tvrtke koje se ističu doniranjem hrane. Dok sam radila na izvještaju o smanjenju bacanja  hrane za Parlament, naišla sam na niz primjera dobre prakse iz zemalja EU. Jedan od načina za povećanje doniranja je svakako  podizanje marketinške privlačnosti donatora i doniranja. Zato ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke, izjavila je europarlamentarka Biljana Borzan koja je, uz Mrežu hrane, organizator inicijative.

Dukat d.d. je nagrađen u kategoriji proizvođača hrane, a Konzum d.d. u kategoriji trgovaca. Te dvije tvrtke su donirale čak 70% od sveukupno prijavljene vrijednosti donirane hrane u 2017. godini.

Prema podacima Porezne uprave ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2017. godini iznosila je 10.757.848  kn. Radi se o napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.

Priznanje Najdonator je namijenjeno tvrtkama koje su se pokazale društveno odgovornima. Jer doniranje hrane je upravo to – odgovornost prema najslabijima u društvu. Čestitamo Konzumu i Dukatu što su prepoznali doniranje hrane kao jednu od svojih aktivnosti. Nadamo se da će nagrada postati tradicionalna i da će već ove godine potaknuti kompetitivnost među donatorima, izjavio je koordinator Mreže hrane, doc.dr.sc. Zoran Grozdanov.

Priznanja “Najdonator” dodijeljena su prvi puta, a predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule Najdonator i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio gimnazijalac iz Vukovara Mirko Tivanovac. Maturant je radi dodjele u Bruxellesu propustio norijadu, ali je za utjehu nagrađen novim laptopom. Organizatori su se također zahvalili Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji su pomogli u organizaciji projekta.

Dukat d.d. je u prošloj godini donirao hranu u vrijednosti 4.470.400 kuna bez PDV-a, što je čak 41.5 % ukupno donirane hrane.

Dukat je sustavno doniranje hrane pokrenuo početkom 2015. godine od kada je humanitarnim ustanovama isporučio više od 706 tona mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Gotovo 20 zaposlenika u četiri odjela svakodnevno nastoje osigurati i na vrijeme dostaviti hranu u više od 40 humanitarnih ustanova diljem zemlje, čiji je broj danas trostruko veći nego 2015. godine,  što svjedoči o teškom i rastućem socijalnom problemu u državi te nužnosti da se u njegovo rješavanje uključe nacionalne i lokalne institucije, ali i realni sektor, kazala je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.

Konzum d.d. je, u 2017. donirao hrane u vrijednosti 3.178.000 kuna, što je gotovo 30 % od svih donacija u prošloj godini. Konzumovi rezultati u području doniranja hrane proizlaze iz zajedničkog rada naših brojnih zaposlenika posvećenih tome da se hrana pred istekom roka trajanja maksimalno iskoristi i usmjeri prema potrebitima. Suradnja s udrugama u cijeloj Hrvatskoj od ključne nam je važnosti za cjelokupan proces. Zahvalni smo što su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i što zajedno doprinosimo poboljšanju uvjeta života njihovih korisnika, izjavila je Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške u Konzumu.

23.5.2018.

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/444926/dukatu-i-konzumu-u-europskom-parlamentu-priznanja-najdonator

Povezane Objave