Borzan i Mreža hrane traže najvećeg humanitarca među tvrtkama

Borzan i Mreža hrane traže najvećeg humanitarca među tvrtkama

Prva dodjela priznanja bit će u Europskom parlamentu na proljeće, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara

Tvrtkama koje su se u ovoj godini istaknule donacijama hrane najpotrebitijima iduće će se godine dodijeliti priznanja “Najdonator”. Inicijativu su predstavili izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan i koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov.

– Svrha je inicijative nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki. Neke svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja, ali njihove akcije često prođu ispod radara – kazala je europarlamentarka Borzan.

Godišnje se, prema procjenama, u Hrvatskoj baci više od 400 tisuća tona hrane. U isto vrijeme, police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija slabo se pune, a čak 20% populacije je u riziku od siromaštva. Vlada RH je 2015. doniranje oslobodila PDV-a i donijela pravilnik o doniranju, no darovane količine nisu se znatnije povećale.

– Francuska, primjerice, ima uređen sustav doniranja. No u Hrvatskoj on počiva na humanitarnim organizacijama, volonterima te dobroj volji realnog sektora. Javnost često nije upoznata s društveno odgovornim poslovanjem donatora i prst krivnje za velike količine bačene hrane te prazne police socijalnih samoposluga često se upire u realni sektor, pogotovo trgovačke lance. Cilj naše inicijative je pokazati da postoje tvrtke koje se ističu po dobrom i u isto vrijeme upozoriti na nedostatke u sustavu doniranja u RH – istaknuo je Grozdanov.

Prva dodjela priznanja bit će na proljeće u Europskom parlamentu u Bruxellesu, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara. Kriteriji za dodjelu nagrade bit će, kako se tvrdi, transparentni i temeljeni na službenim podacima o financijskom poslovanju tvrtki za prethodnu godinu te podacima o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane. Borzaničin su uzor Bulgarian Donors Forum i Espiga D’Oro ili Zlatni klas, koji dodjeljuje federacija španjolskih banaka hrane.

– Obje nagrade postoje već godinama i uspješno promoviraju doniranje hrane – kazala je Borzan. U svrhu popularizacije te teme kod mladih, organizatori pozivaju sve zainteresirane mlade kreativce da na mail najdonator@doniranjehrane.org pošalju svoje ideje za izgled loga i nagrade.

Izvor & Autor: Večernji List

Povezane Objave